Διήμερο Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, Greece

Συμμετοχή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το … Διαβάστε περισσότερα "Διήμερο Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση"

Τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου

Μεγάλη Λέσχη Καβάλας , Greece

Τριήμερο αφιέρωμα στη μουσική και στη δημιουργική πορεία του μεγάλου συνθέτη και παιδαγωγού Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στην Καβάλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του CosmoClassical του Cosmopolis Festival Καβάλας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διαλέξεις για το συνθετικό και διδακτικό του έργο … Διαβάστε περισσότερα "Τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου"

Ελληνική Επανάσταση: Έντεχνη Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική Μουσική

Διαδικτυακά

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς, οργανώνει σειρά διαλέξεων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού. Διακεκριμένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 και κάθε Τετάρτη … Διαβάστε περισσότερα "Ελληνική Επανάσταση: Έντεχνη Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική Μουσική"

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο ΟΜΜΑ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, Greece

Ελληνική επανάσταση - 50 χρόνια από το θάνατο του Στραβίνσκυ Ένα νέο έργο, που γράφτηκε από τον ακμαίο συνθέτη Χρήστο Σαμαρά κατά παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αποτίνει φόρο τιμής στη βαρυσήμαντη επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Φέτος συμπληρώνονται … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο ΟΜΜΑ"

Αρμονικές μίξεις από τον Chameleon: κουαρτέτο εγχόρδων από την OBC της Βαρκελώνης και πιάνο Φανή Καραγιάννη

Διαδικτυακά

Σε αυτό το αποκλειστικό οπτικοακουστικό βίντεο, που παρουσιάστηκε από την πλατφόρμα έρευνας και επικοινωνίας τεχνητής νοημοσύνης Artificia, πηγαίνουμε στα παρασκήνια του Chameleon που έχει αναπτυχθεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Το Chameleon είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για υποβοήθηση … Διαβάστε περισσότερα "Αρμονικές μίξεις από τον Chameleon: κουαρτέτο εγχόρδων από την OBC της Βαρκελώνης και πιάνο Φανή Καραγιάννη"

Επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Greece

Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40 … Διαβάστε περισσότερα "Επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40"

Εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους Αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Greece

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνουν εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους Αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία. τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, 18.30-20.30. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου … Διαβάστε περισσότερα "Εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους Αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία"

Δύο Πρωτοψάλτες τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας. Παναγιώτης Χαλάτζογλου (α’ ἥμισυ ΙΗ’ αἰ.). Ἰωάννης (†1770)

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκη

Ἡ Ψαλτικὴ Τέχνη στὸν Πόντο, Ἡ ζωὴ καὶ τὸ ψαλτικὸ ἔργο τοῦ Παναγιώτη Χαλάτζογλου, Ἡ ζωὴ καὶ τὸ ψαλτικὸ ἔργο τοῦ Ἰωάννη. Κριτικὴ ἔκδοση ἐκδεδομένων καὶ ἀνέκδοτων μελοποιήσεων τῶν δύο Πρωτοψαλτῶν.

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λιμάνι, Θεσσαλονίκη, Greece

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Α.Π.Θ. διοργανώνει 4 συναυλίες σε συνεργασία με το σύνολο INFLUX-Acousmonium το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 12.00 και 20.30 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18.00 και 20.30, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Λιμάνι … Διαβάστε περισσότερα "Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη"

Musica Sacra e Profana

Αίθριο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Συναυλία της γυναικείας χορωδίας Voci Contra Tempo, η οποία πρόκειται να είναι in residence στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Συμμετέχει η γυναικεία χορωδία Voci Contra Tempo, υπό την διεύθυνση της Σοφίας Γιολδάση.

Music masterpieces against their sociopolitical background

Διαδικτυακά

Εργαστήριο σε συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με το Hans-Böckler-Stiftung. Πληροφορίες για τους συμμετέχοντες, το περιεχόμενο και τις δράσεις του εργαστηρίου βρίσκονται στην ιστοσελίδα https://mmaspb.hypotheses.org/. ΑκαδημαΪκοί υπεύθυνοι: Δανάη Στεφάνου, Πέτρος Βούβαρης, Άννα Παπαέτη, Κώστας Χάρδας Παραγωγή: Χρήστος Δρούζας … Διαβάστε περισσότερα "Music masterpieces against their sociopolitical background"

noise:muse 2021 | Cracked Histories (έκθεση & συνοδευτικές δράσεις)

PHĒNO (24-27/6) + διαδικτυακά (21, 23 και 27/6) Θεσσαλονίκη, Greece

Η έκθεση Cracked Histories (24-27/6) περιλαμβάνει ένα τρίπτυχο εφήμερων ηχητικών & οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, από μέλη των Συνόλων Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής ΑΠΘ (σ.π.Α.Μ.*) και της ομάδας Κριτικής Μουσικής Ιστοριογραφίας (Critical Music Histories) στο χώρο του PHĒNO (Ρακτιβάν 6, Θεσσαλονίκη). Η … Διαβάστε περισσότερα "noise:muse 2021 | Cracked Histories (έκθεση & συνοδευτικές δράσεις)"

Αόρατες Ιστορίες 2021: Παρουσιάσεις Ομάδων

Διαδικτυακά

Το μάθημα «Αόρατες Ιστορίες: Θέματα τεκμηρίωσης και ιστοριογραφίας της μουσικής μετά τον 20ο αιώνα» εστιάζεται σε ζητήματα ιστορικής καταγραφής, τεκμηρίωσης & αφήγησης του παρόντος και του πρόσφατου παρελθόντος, μέσα από την κριτική διερεύνηση των «κενών» της σύγχρονης μουσικής ιστοριογραφίας. Μέσα … Διαβάστε περισσότερα "Αόρατες Ιστορίες 2021: Παρουσιάσεις Ομάδων"

ΜΙΤΟΣ – Ένα εργαλείο έρευνας και παιδείας για την ελληνική μουσική

Διαδικτυακά

H παρούσα ομιλία εντάσσεται στη σειρά διαλέξεων του Εργαστηρίου Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας του Α.Π.Θ. Αφορά σε μια πολύτιμη κληρονομιά, την ψηφιακή βάση δεδομένων ΜΙΤΟΣ του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό «κατάλογο» μαρτυριών για την ελληνική μουσική από την … Διαβάστε περισσότερα "ΜΙΤΟΣ – Ένα εργαλείο έρευνας και παιδείας για την ελληνική μουσική"

«Ρόδον το αμάραντον». Κειμήλια από την παράδοση της Βυζαντινής και Ανατολικής Μουσικής

Διαδικτυακά

Εκδήλωση-σεμινάριο με ύμνους και τροπάρια για την Παναγία από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και κομμάτια από το ρεπερτόριο της Λόγιας Μουσικής της Πόλης και αναφορικά με το 1821. Συμμετέχουν: Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής "Χρυσορρήμων" του Τ.Μ.Σ., Σχήμα Κλασικής Ανατολικής Μουσικής … Διαβάστε περισσότερα "«Ρόδον το αμάραντον». Κειμήλια από την παράδοση της Βυζαντινής και Ανατολικής Μουσικής"

Ημερίδα διδακτορικών φοιτητών: Συστηματική και ιστορική μουσικολογία

Διαδικτυακά

Η τελευταία από τη φετινή σειρά ημερίδων των υποψήφιων διδακτόρων του τμήματος Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει θέματα νεοελληνικής ιστορικής μουσικολογίας, καθώς και μουσικής θεωρίας και αντίληψης. Διαδικτυακά: https://authgr.zoom.us/j/96245131327?pwd=Mnc5OFVib1J0RHZZQjgrR3BMMVFndz09

Ημερίδα υποψήφιων διδακτόρων: Ζητήματα ιστορικής μουσικολογίας

Διαδικτυακά

Η 4η ημερίδα των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., με θεματική τη σύνθεση. Όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν την διαδικτυακή ημερίδα, παραθέτοντας προβληματισμούς, ερωτήσεις και ζητήματα έρευνας. Διαδικτυακά: https://authgr.zoom.us/j/92035733199?pwd=WmFUdGZiUDEzVTh2VlhBdkYwVGJEdz09

Ημερίδα υποψήφιων διδακτόρων: Τομείς Σύνθεσης

Διαδικτυακά

Η τρίτη κατά σειρά ημερίδα των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., με θεματική τη σύνθεση. Όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν την διαδικτυακή ημερίδα, παραθέτοντας προβληματισμούς, ερωτήσεις και ζητήματα έρευνας. Διαδικτυακά: https://authgr.zoom.us/j/92035733199?pwd=WmFUdGZiUDEzVTh2VlhBdkYwVGJEdz09

Ακουστικός περίπατος με τα σ.π.Α.Μ.*

Διαδικτυακά

Την Τρίτη 13/4 στις 18:00 (ΕESΤ), το Κέντρο Διάχυσης Ανεξέλεγκτων Σημάτων και Εικόνων σας καλεί σε ένα ανοιχτό, περιπατητικό μάθημα των Συνόλων Πειραματικής & Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (σ.π.Α.Μ.*). Μπορείτε να συμμετέχετε από οπουδήποτε βρίσκεστε, περπατώντας και ακούγοντας μαζί μας, ατομικά ή … Διαβάστε περισσότερα "Ακουστικός περίπατος με τα σ.π.Α.Μ.*"

Ημερίδα υποψήφιων διδακτόρων: Θέματα Ιστορίας και Βυζαντινής Μουσικολογίας

Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη, Greece

Η δεύτερη κατά σειρά ημερίδα για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους θέματα, και έπειτα θα υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με σχετικά ερωτήματα και τοποθετήσεις. Διαδικτυακά: https://authgr.zoom.us/j/99898551835?pwd=cjJIRXJOZllPa1ZZc1ZWYW1aVjdPQT09

Musical Composition with AI

Διαδικτυακά

Μουσικές συνθέσεις και συζήτηση σχετικά με την χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική δημιουργία. Online streaming - www.artificia.pro/participate/ Newsletter: https://mailchi.mp/d3475da545c5/session-2-musical-composition-with-ai Συμμετέχουν: Aιμίλιος Καμπουρόπουλος (συζήτηση), Δανάη Στεφάνου (συζήτηση), Ξένια Κωνσταντινίδου (σύνθεση για κουαρτέτο εγχόρδων), Δημήτρης Μαρωνίδης (σύνθεση για πιάνο)    

ΠΟΙΚΙΛΜΑΤΑ 2020-21 Παρουσίαση του κλάβικορντ και ρεσιτάλ

Διαδικτυακά

O Αλέξης Μαστιχιάδης παρουσιάζει ένα ανθολόγιο Μπαρόκ μουσικής για πληκτροφόρα από την Αυστρία και τη Γερμανία. Το κλάβικορντ, ένα όργανο το οποίο σπάνια ακούγεται σήμερα, στις Γερμανόφωνες χώρες ήταν εξαιρετικά σύνηθες κατά τη διάρκεια του μπαρόκ. Το ιδιότυπο αυτό όργανο, … Διαβάστε περισσότερα "ΠΟΙΚΙΛΜΑΤΑ 2020-21 Παρουσίαση του κλάβικορντ και ρεσιτάλ"

Αφιέρωμα στον συνθέτη-μουσικολόγο Κώστα Τσούγκρα στο TV100

TV100

Η εκπομπή "Μουσι-ΚΩΘ-τροπίες" του TV100, παρουσιάζει την Δευτέρα 5 Απριλίου στις 20:00-21:00, αφιέρωμα στον συνθέτη-μουσικολόγο Κώστα Τσούγκρα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Η εκπομπή περιλαμβάνει συνεντεύξεις και αποσπάσματα έργων του. Επιμέλεια και παρουσίαση: Μαριάνα Μποζαπαλίδου. Η εκπομπή θα προβληθεί … Διαβάστε περισσότερα "Αφιέρωμα στον συνθέτη-μουσικολόγο Κώστα Τσούγκρα στο TV100"

Kυριακή πρωί με τα σ.π.Α.Μ.*

Διαδικτυακά

Την Κυριακή 4/4 στις 11:30 το πρωί (ΕESΤ), το νεοσύστατο Κέντρο Διάχυσης Ανεξέλεγκτων Σημάτων και Εικόνων σας καλεί για έναν zoomερό, συμμετοχικό αυτοσχεδιασμό χωρίς προϋποθέσεις, με την φροντίδα των σ.π.Α.Μ.*. Μπορείτε να συνεισφέρετε με όποιον τρόπο επιθυμείτε, ατομικά ή με … Διαβάστε περισσότερα "Kυριακή πρωί με τα σ.π.Α.Μ.*"

Ημερίδα υποψήφιων διδακτόρων: Μουσικοθεραπευτικές & Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις

Διαδικτυακά

Η πρώτη ημερίδα, από μια σειρά με παρουσιάσεις, των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., όπου όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να παρουσιάσουν το αντικείμενο της έρευνάς τους, να συζητήσουν και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με το εκάστοτε ερευνητικό πεδίο. … Διαβάστε περισσότερα "Ημερίδα υποψήφιων διδακτόρων: Μουσικοθεραπευτικές & Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις"