Ανατολικοί ήχοι και ξυλοσκαλίσματα
Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ Θεσσαλονίκη, GreeceΣυναυλία για τα εγκαίνια έκθεσης ξυλογλυπτικής. Συμμετέχει το Σύνολο Κλασικής Ανατολικής Μουσικής "Ψαλτήρα" του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. και προσκεκλημένοι μουσικοί.
Συναυλία για τα εγκαίνια έκθεσης ξυλογλυπτικής. Συμμετέχει το Σύνολο Κλασικής Ανατολικής Μουσικής "Ψαλτήρα" του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. και προσκεκλημένοι μουσικοί.
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και το “Φωνητικό Σύνολο” του Δήμου Καλαμαριάς, διοργανώνουν θεματικό κύκλο Συναυλιών Θρησκευτικής Μουσικής την Τρίτη 12/4, Τετάρτη 13/4 και Πέμπτη 14/4/2022 και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη". Συμμετέχει το Χορωδιακό … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλίες Θρησκευτικής Μουσικής"
Η ΚΟΘ παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το ορατόριο 'Βυζαντινά Πάθη' του Χρήστου Σαμαρά. Κλασική και βυζαντινή μουσική ενώνονται επί σκηνής και ενισχύονται με το Θείο Λόγο, μέσα από την αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Λεωνίδα Κακούρη. Ο σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας … Διαβάστε περισσότερα "Βυζαντινά Πάθη"
Με αφορμή την συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου "Voci Contra Tempo" (φιλοξενούμενο Μουσικό Σϋνολο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ) στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, (διοργάνωση Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και την συναυλία τους την Μ.Τετάρτη στο Μουσείο της Ακρόπολης, σας … Διαβάστε περισσότερα "Παρακολούθηση Ανοιχτής Πρόβας “Voci Contra Tempo”"
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Voci Contra Tempo" έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στο "1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής" που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με ένα πρόγραμμα σύγχρονης χορωδιακής μουσικής στο Μουσείο … Διαβάστε περισσότερα "“Aπαστράπτουσα Ψυχή” – 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής"
Η παρούσα διάλεξη εστιάζει σε θέματα χορωδιακής επιτέλεσης στην Ψαλτική Τέχνη, όπως φανερώνονται μέσα από μουσικοεικονογραφικές πηγές, όπως μικρογραφίες σε μουσικά και λειτουργικά χειρόγραφα, εικόνες, νωπογραφίες κ.ά., φέροντας στο φως άγνωστες πτυχές που αφορούν την χειρονομία, την ενδυμασία και άλλες … Διαβάστε περισσότερα "Βυζαντινός χορός και πρακτικές επιτέλεσης μέσα από μουσικοεικονογραφικές πηγές"
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Εβδομάδα Νέων Ήχων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους Έλληνες συνθέτες να παρουσιάσουν τη μουσική τους στο κοινό, προβάλλοντας παράλληλα με το σύνολο των δράσεων τη … Διαβάστε περισσότερα "Εβδομάδα Νέων Ήχων"
Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον βουλγαρικής καταγωγής γερμανό συνθέτη και διευθυντή του studio ηλεκτρονικής μουσικής στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Freiburg Alexander Grebtschenko. Την Τρίτη 17 Μαΐου 20:00 ο Alexander … Διαβάστε περισσότερα "Muvid-19 | Τέχνη Νέων Μέσων και Πανδημία"
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Μουσικές του κόσμου» την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ώρα 3:30-4:30 θα είναι προσκεκλημένος ο κ. Christopher King, o oποίος θα κάνει μια ομιλία με τίτλο: “The Unsung History of Jewish Women's Music in Greece: Thessaloniki”. Η … Διαβάστε περισσότερα "“Η μη τραγουδισμένη ιστορία της μουσικής των εβραίων γυναικών στην Ελλάδα: Θεσσαλονίκη”"
Διαλέξεις στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ από καθηγητές του Εθνικού Πανεπιστήμιου Καλών Τεχνών του Ιασίου "George Enescu" με θέμα "Όψεις μουσικής στη Ρουμανία". ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Adrian Sîrbu, Ψαλτική μουσική παράδοση στη Μολδαβία Ι & ΙΙ Τρίτη, 31.05.2022, ώρα 13:00 Αίθουσα 5 … Διαβάστε περισσότερα "Διαλέξεις στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+"
Συναυλία με έργα φοιτητών της κατεύθυνσης Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (τάξη Χρήστου Σαμαρά).
Η συναυλία SOUND EXPOSITION βασίζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα του πειραματικού φωνητικού συνόλου PHØNIX16 του Βερολίνου, σχετικά με τους συνοριακούς χώρους μεταξύ Ανατολής - Δύσης, ηλεκτροακουστικής - φολκλόρ μουσικής, θορύβου και μουσικής, προϊόν συνθετικής διαδικασίας. Οι PHØNIX16 ύστερα από μια εντατική … Διαβάστε περισσότερα "Sound Exposition"
Η πολυβραβευμένη και διεθνώς διακεκριμένη Νοτιοκορεάτισα συνθέτρια, καθηγήτρια σύνθεσης στο University of Texas, θα παρουσιάσει το έργο της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 στις 18:00 στο φουαγιέ του κτηρίου. Η Sungji Hong είναι μεταξύ των φετινών … Διαβάστε περισσότερα "Η Sungji Hong παρουσιάζει το έργο της"
Ένα σεμινάριο για τον πιθανό ρόλο των παραδοσιακών τεχνικών τραγουδιού και των ηχογραφήσεων πεδίου στην πειραματική μουσική και το αντίστροφο. Συμμετέχουν: Timo Kreuser (DE) - ηλεκτρονικά, Veronika Böhle (DE) - μέτζο σοπράνο Michael Taylor (CN) - κόντρα τενόρος
Συναυλία Ηλεκτρονικής Μουσικής με έργα των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος “Ηλεκτρονική Μουσική: Βασικές Τεχνικές Σύνθεσης Ήχου και Αλγοριθμικής Μουσικής”. Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρωνίδης, Αιμίλιος Καμπουρόπουλος
Tιμητική εκδήλωση, με εισηγήσεις, επίδοση τιμητικού βραβείου και μικρό καλλιτεχνικό μέρος. Συμμετέχουν: Gerda Wolfram, Nina-Maria Wanek, Yevgeniya Ignatenko, Κώστας Τσούγκρας, Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής "Χρυσορρήμων", Σχήμα Κλασικής Ανατολικής Μουσικής "Ψαλτήρα", Μαρία Αλεξάνδρου Διαδικτυακά: https://authgr.zoom.us/j/94358798027?pwd=Tkc5V01adzlJRlZsZ3Fvb3d1aXpsUT09 Meeting ID: 943 5879 … Διαβάστε περισσότερα "Η Gerda Wolfram και η προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσικολογία"
Η τάξη του Εργαστηρίου Κιθάρας II-IV δίνει την εξαμηνιαία συναυλία της. Πλην του βασικού συνδυασμού του κιθαριστικού ντουέτου, έχουμε συμπράξεις φλάουτου-κιθάρας, κιθάρας-πιάνου και κουαρτέτου από κιθάρες Συμμετέχουν: Ιωάννα Πετράκε, Νίκος Σιδηρόπουλος, Αντώνης Τσαγγαλίας, Βαγγέλης Φιλίππου, Βασιλική Χατζηγιάννη, Δήμητρα Χατζηιωαννίδου
Παρουσιάσεις και συζήτηση των πρωτότυπων εμπειρικών ερευνών των φοιτητριών και των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που διεξήχθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Ο Χρόνος στη Μουσική. Η Μουσική στον Χρόνο». Διδασκαλία-Επιμέλεια: Ελένη Λαπιδάκη
Τελετή έναρξης 39ου Διεθνούς Συνεδρίου Αναισθησιολογίας Συμμετέχουν: Συμφωνική Ορχήστρα Α.Π.Θ., Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» ΑΠΘ και Χορωδιακό Εργαστήρι Τ.Μ.Σ. Α.Π.Θ.
Παρουσίαση των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες του μαθήματος "Εισαγωγή στα Διαδραστικά Μουσικά Συστήματα". Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρωνίδης
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 στις 7μμ θα γίνει ένα Jam Session στο οποίο φοιτητές/ριες του μαθήματος Εισαγωγή στο Μουσικό Προγραμματισμό θα παρουσιάσουν τα έργα και τα ψηφιακά μουσικά όργανα που δημιούργησαν συνθέτοντας ένα συνολικό ηχοτοπίο βασισμένο στον ήχο του … Διαβάστε περισσότερα "SuperCollider Jam 2022"
Ένα ταξίδι στον κόσμο της Ανατολής, όπου θα ενωθούν ήχοι από τη βυζαντινή μουσική παράδοση με κομμάτια λόγιας μουσικής της Πόλης και τραγούδια μικρασιάτικα, αστικά και δημοτικά, ακολουθώντας το νήμα μιας καλλιτεχνικής και μουσικολογικής αφήγησης. Συμμετέχει το σύνολο ανατολικής κλασικής … Διαβάστε περισσότερα "Ανατολής Hχώ"
To 21o Πενταετές Συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS2022) θα διεξαχθεί στην Αθήνα, μεταξύ 22-26 Αυγούστου 2022, κάτω από την αιγίδα των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Συνέδριο ΙΜS2022 είναι ιδιαίτερης … Διαβάστε περισσότερα "21o Πενταετές Συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS2022)"
To Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Voci Contra Tempo”, (ensemble-in-residence του Τ.Μ.Σ.), διοργανώνουν από κοινού μία σειρά τεσσάρων (4) διαλέξεων (σε διαδικτυακή μορφή), στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου Σύνθεσης Χορωδιακής Μουσικής του … Διαβάστε περισσότερα "Project Πatriδa- Kύκλος Online Διαλέξεων"
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Μέσα από το “Project Πatriδa” επιθυμούμε να φωτίσουμε διάφορες πλευρές της χορωδιακής μουσικής και να εγείρουμε προβληματισμό πάνω σε διάφορα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι ο επαναπροσδιορισμός του όρου «Ελληνικότητα» στη χορωδιακή γραφή και η επαναπροσέγγισή του μέσα … Διαβάστε περισσότερα "Project Πatriδa- Εναρκτήρια Εκδήλωση και Τελική Συναυλία"