Συναυλία συνόλων Μουσικής Δωματίου
Φουαγιέ Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, ΘεσσαλονίκηΣυναυλία ολοκλήρωσης του χειμερινού εξαμήνου με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των μαθημάτων Μουσική Δωματίου Ι/ΙΙΙ.
Συναυλία ολοκλήρωσης του χειμερινού εξαμήνου με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των μαθημάτων Μουσική Δωματίου Ι/ΙΙΙ.
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, και ώρα 19:45-21:00, θα διεξαχθεί στο φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ διάλεξη του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τίτλο "Η λέξη και η νότα", στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "ΠΟΙΚΙΛΜΑΤΑ 2022-2023". Η λέξη και η … Διαβάστε περισσότερα "Διάλεξη του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τίτλο: “Η λέξη και η νότα”"
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης, Έρευνα / παρουσίαση: Κώστας Χάρδας
Το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, ως προσκεκλημένη χορωδία, τραγούδησε στην εναρκτήρια τελετή του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα με τον τίτλο "Ωδές και Ύμνοι" περιελάμβανε έργα των Monteverdi, Palestrina, Tallis, Bruckner, καθώς … Διαβάστε περισσότερα "12ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιατρικής ΑΠΘ"
Ερμηνεία Ρεπερτορίου Κινηματογραφικού Μιούζικαλ που διδάχθηκε στο αντίστοιχο μάθημα. Συμμετέχουν: Φοιτητές και Φοιτήτριες που συμμετείχαν στο μάθημα. Επιμέλεια: Θ. Μπιλιλής H εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της κατάληψης του Τμήματος από τους φοιτητές/τριες.
Το Cyclorhythmic festival 2023 είναι μία συνάντηση κρουστών, μουσικών και συνθετών που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 19 Μαρτίου στο αμφιθέατρο “Ξανθίππη Χόιπελ” στο MOMus-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το Cyclorhythmic Festival 2023 διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικής επιστήμης … Διαβάστε περισσότερα "Cyclorhythmic festival 2023"
Παρουσίαση της συνεργασίας Στέγης Ωνασείου Ιδρύματος – Παντείου Πανεπιστημίου «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» Σαλπάροντας για την Αμερική (συναυλία για όμποε και πιάνο). Συμμετέχουν: Λορέντα Ράμου και Φωτεινή Σαλμούκα: παρουσίαση της συνεργασίας Στέγης Ωνασείου Ιδρύματος – Παντείου Πανεπιστημίου Xρήστος … Διαβάστε περισσότερα "Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού – Σαλπάροντας για την Αμερική"
Εργαστήριο και Συναυλία Παλαιάς Μουσικής από Ανατολή και Δύση. Ένα μουσικό αφιέρωμα για τα παιδιά στα Τέμπη. Συμμετέχουν τα Σύνολα «Ψαλτήρα»,“Motetii”, «Αγία Ανυσία» και «Χρυσορρήμων».
Ομιλία του Ναθαναήλ Έβανς, βασισμένη στο έργο του φιλοσόφου Werner H. Erhard και του οικονομολόγου Michael C. Jensen.
Το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, συμπράττει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας σε μια συναυλία αφιέρωμα στο έργο του Sergei Rachmaninov. Το Χορωδιακό Εργαστήρι θα τραγουδήσει μαζί με την Ορχήστρα και την Χορωδία ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ, … Διαβάστε περισσότερα "Alexei Volodin-Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Ρουμανίας"
Το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, συμμετέχει στο 10ο επετειακό χορωδιακό φεστιβάλ παιδικών & νεανικών χορωδιών του ΜΜΘ "The a capella time", με τη συμμετοχή χορωδιών και φωνητικών συνόλων από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο “ B4 Hands – έργα σύγχρονης μουσικής για σόλο πιάνο, δύο πιάνα & πιάνο (4 χέρια)” με τους Λετονούς πιανίστες Juris Žvikovs & Sanita … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλία με το duo Žvikovs-Glazenbourga Duo"
Βιωματικό εργαστήρι για μουσικούς, που αφορά στην κατανόηση και ανάλυση του φαινομένου του άγχους σε συναυλίες και άλλα δημόσια μουσικά δρώμενα, καθώς και στην συστηματική προσπάθεια να ξεπεραστεί, μέσα από τον τρόπο μελέτης και πολυδιάστατης προετοιμασίας, με την Prof. dr … Διαβάστε περισσότερα "Το άγχος επί σκηνής και πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε"
Ένα project με συντελεστές και συμμετέχοντες φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Μουσικών Σποτδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συντελεστές – Συμμετέχοντες: Project Manager: Franceska Alliaj (TMΣ, Α.Π.Θ.) Art Director: Franceska Alliaj … Διαβάστε περισσότερα "Διδώ και Αινείας"
Mουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Bob Dylan την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 και ώρα 13.00, στο φουαγιέ του Κτηρίου Διοίκησης ΑΠΘ. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και η Επιτροπή Πολιτισμού του … Διαβάστε περισσότερα "Αφιέρωμα στον Bob Dylan"
Συναυλία Σύνθεσης με έργα των φοιτητριών της κατεύθυνσης του ΤΜΣ του ΑΠΘ: Μαρίας Ανδρεάδου, Μαργαρίτας Ερμίδου και Νάγιας Μυσερλή Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Παπαγεωργίου Θα ακουστούν έργα για solo άρπα, ensemble αρπών και ντουέτα για άρπα και φαγκότο. Συμμετέχουν: Άρπες: Φυλλένια … Διαβάστε περισσότερα "Harp(e)scapes – Συναυλία Σύνθεσης με έργα για Άρπες"
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για φωνή, μπεντίρ, πιάνο και ηλεκτρονικά. Φωνή, μπεντίρ και πιάνο: Μαρία Τσιαντούλα Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Παπαγεωργίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Endoscopic etude II για σολο πιανο (8') Μνημοσύνη για γυναικεια φωνη, μπεντιρ και ηλεκτρονικα (5') Cry in the silence για … Διαβάστε περισσότερα "Μυσταγωγία, συναυλία με έργα της Μαρίας Τσιαντούλα"
Tην Πέμπτη 11/5 στις 18:30, στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής "Επιμέλεια Μουσικών Προγραμμάτων & Καλλιτεχνικών Δράσεων" (διδ. Ανν-Κριστίν Σωφρονίου), έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ως προσκεκλημένο ομιλητή τον Χρήστο Καρρά, για μια ανοιχτή online διάλεξη & συζήτηση με θέμα την … Διαβάστε περισσότερα "Curating: Ανοιχτή Διάλεξη του Χρήστου Καρρά"
Η Valentina Besegher Scotti (εικαστική καλλιτέχνις, επιμελήτρια) και ο Alessandro Massobrio (συνθέτης, προγραμματιστής) θα μιλήσουν για την καλλιτεχνική τους έρευνα και τα διεπιστημονικά αποτελέσματα του κοινού τους έργου Labor Neunzehn, στο σταυροδρόμι των πρακτικών τέχνης που βασίζονται στο χρόνο. Επιλεγμένα … Διαβάστε περισσότερα "Διαθεματικές προσεγγίσεις στην τέχνη με βάση το χρόνο"
Διάλεξη του Λετονού συνθέτη Janis Petraškevičs για το έργο του και την σύγχρονη μουσική δημιουργία.
Παρουσιάζονται μουσικά χειρόγραφα τα οποία εμπεριέχουν στιχηρά ιδιόμελα της Οσίας Κασσίας στην παλαιά παρασημαντική (παλαιοβυζαντινή και μεσοβυζαντινή), μαζί με τις μεταγραφές-εξηγήσεις τους στη Νέα Μέθοδο από τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα. Δίνονται παραδείγματα μεταγραμματισμού-μεταγραφής στο πεντάγραμμο και παρουσιάζονται επιστημονικές ερωτήσεις οι οποίες … Διαβάστε περισσότερα "Φεστιβάλ Ημέρες Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας: Εργαστήριο Παλαιογραφίας και ερμηνείας βυζαντινής μουσικής «Ποιητικά και μουσικά κειμήλια στα χειρόγραφα βυζαντινής μουσικής: η περίπτωση της Οσίας Κασσίας»"
Η παράσταση για την Οσία Κασσία ενώνει την μουσικολογική μελέτη με την ψαλτική πράξη, με ακούσματα Λόγιας μουσικής της Πόλης, με εικόνες, αφηγήσεις και δρώμενα γύρω από την προσωπικότητα της Οσίας Κασσιανής (9ος αι.), μιας Σαπφούς του Μεσαίωνα και μιας … Διαβάστε περισσότερα "«Οσία Κασσία» Συναυλία και δρώμενο"
Θα συζητήσουμε για τον μηχανισμό άγχους που πυροδοτείται εν’ όψη μιας μουσικής παράστασης, και θα δοκιμάσουμε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στην αντιμετώπισή του. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και γίνεται ηλεκτρονικά στο: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-qWEZf7KmcwuxAMsrXXYh6mBVzUiHpZT1nE5YiYf1HM/edit?usp=sharing
Μία συναυλία σύγχρονης μουσικής με έργα Δημήτρη Μαρινάκη, Παναγιώτη Σαρακανίδη, Μιχάλη Βακάλη, Πηνελόπης Οικοινομέα, Μιχάλη Τσιμπρικίδης, Μαργαρίτας Ερμίδου, Μαριάννας Χαλαμπαλάκη, Λεωνίδα Γιανναράκου, Χριστίνας Κατίδου, Μαρίας Τσιαντούλα. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Ανδρέογλου - ακκορντεόν, Μαρία Ανισέγκου - τσέλο, Λεωνίδας Γιανναράκος - πιάνο, Αγγελική … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλία Σύγχρονης Σύνθεσης"
Στα πλαίσια των μαθημάτων του κου Μπαζμαδέλη, η Δρ Ολγα Κολοκυθά θα δώσει δύο διαλέξεις. Η πρώτη διάλεξη έχει σκοπό να συζητήσει τη σημασία των μουσικών αρχείων ως ζωντανού τμήματος της επιστημονικής έρευνας και καλλιτεχνικής πράξης. Η διάλεξη αφορά και … Διαβάστε περισσότερα "Διαλέξεις “Η πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη μέσα από αρχεία και βιβλιοθήκες” και “Μετά τις σπουδές μουσικολογίας”"