Ξεναγήσεις

Η Bιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών παρέχει την δυνατότητα σε σχολεία και φορείς κατόπιν συνεννόησης να ξεναγηθούν στους χώρους του τμήματος.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν την συλλογή ελληνικών και ξένων μουσικών οργάνων, καθώς και να ενημερωθούν για τις μουσικές – ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες από εξειδικευμένο προσωπικό. Η Συλλογή του “Mουσείου” αποτελείται από 150 περίπου μουσικά όργανα και από έναν μικρό αριθμό χειρογράφων και παλαιτύπων βιβλίων σχετικών με τη μουσική.

ΟΡΓΑΝΑ

Η συλλογή των μουσικών οργάνων χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες: Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τα αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων. Η απόκτησή τους ξεκίνησε με την ίδρυση του Τμήματος το 1986 και εμπλουτίστηκε κυρίως με παραγγελίες σε καταξιωμένους κατασκευαστές και μουσικούς από όλη την Ελλάδα κατά την περίοδο 2006 – 2015 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Στη Συλλογή εκτίθενται λύρες από όλο τον Ελλαδικό χώρο και τον χώρο της Μικράς Ασίας. Λύρες της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης, της Ικαρίας, της Καρπάθου και της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου, της Μακεδονίας και της Θράκης εκτίθενται ως σύνολο αλλά και σε συνδυασμό με άλλα όργανα που σχηματίζουν την λεγόμενη «ζυγιά». Στα πνευστά γίνεται μία παρουσίαση με φλογέρες, μαντούρες και σουραύλια όπως και ζουρνάδες, νέυ και τζαμάρες από τη Θράκη. Στα λαουτοειδή περιλαμβάνονται όργανα όπως το κρητικό και το στεριανό λαούτο, η λάφτα (πολίτικο λαούτο) και μία πλήρη συλλογή ταμπουράδων που περιλαμβάνει μπουζούκια, μπαγλαμάδες, μπουλγκαρί, σάζι κ.λπ. Αξιοσημείωτα όργανα εκτίθενται σε χωριστή προθήκη, ένα λαούτο του 18ου αιώνα και ένα ούτι του Μανόλη Βένιου των αρχών του 20ού αιώνα. Δεν λείπουν από τη συλλογή τα κανονάκια και τα σαντούρια κατασκευασμένα από Έλληνες και Αρμένιους κατασκευαστές. Η παρουσίαση των παραδοσιακών οργάνων κλείνει με την έκθεση μίας συλλογής νεροσφυρίχτρων (λαλίτσες, παγυαυλιά), ζωόμορφων και κανατόμορφων, από την περιοχή της Μεσογείου αλλά και άλλα μέρη του κόσμου.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Η συλλογή των αντιγράφων των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων περιλαμβάνει τους διάφορους τύπους κιθάρας, πανδέρες, πηκτίς, τρίγωνο, σαμβύκη, φόρμιγγα, σείστρα, κρόταλα, ψιθύρα και σάλπιγγες.

ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ

Στον χώρο φιλοξενούνται ένα τσέμπαλο χειροποίητο, αντίγραφο όργανο (replica) του 1728 του Christian Zell, καθώς και ένα εκκλησιαστικό όργανο τύπου Chest, κατασκευασμένο στη Σκωτία. 

ΠΑΛΑΙΤΥΠΑ – ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

Η προθήκη με τα χειρόγραφα και τα παλαίτυπα ξεδιπλώνει στα μάτια του θεατή την εξέλιξη της μουσικής καταγραφής της ελληνικής διάνοιας από τον μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα. Με απαρχή ένα περγάμηνο φύλλο του 12ου αιώνα με την μικρογράμματη βυζαντινή μουσική σημειογραφία, παρουσιάζονται επίσης μία έντυπη λειτουργία του 18ου αιώνα, ένα μουσικό χειρόγραφο εκκλησιαστικής μουσικής του 19ου αιώνα, καθώς και πρώτες εκδόσεις βυζαντινής μουσικής του 19ου αιώνα. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με σημαντικά facsimile και μουσικά χειρόγραφα του 20ου αιώνα. Έτσι ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει συγκεντρωμένα όλα τα είδη γραπτής καταγραφής και διάδοσης της μουσικής από τον μεσαίωνα έως και σήμερα.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η ξενάγηση συνεχίζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος, όπου εκτός από τα βιβλία και τα άλλα μέσα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κοινού φιλοξενείται ένας αριθμός μουσικών οργάνων όπως μία λατέρνα των αρχών του 20ου αιώνα και ένα σπινέτο, αντίγραφο οργάνου εποχής. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά πιάνα του 1960, σύγχρονα μουσικά όργανα – «γλυπτές» κατασκευές για τον μουσικό αυτοσχεδιασμό και την μουσική παιδαγωγική, γραμμόφωνα κ.λπ.